FAQ

Bezreceptni preparati u slobodnoj prodaji (OTC) za grip i prehladu (uključujući oralne preparate i kapi za nos) sadrže sledeće komponente:

  • nazalni dekongestivi (pseudoefedrin, ephedrin, fenilefrin, oksimetazolin i ksilometazolin),
  • antihistaminici (difenhidramin, hlorfenamin, bromofeniramin, promethazin, triprolidini i doksilamin),
  • antitusici (dekstrometorfan i folkodin),
  • ekpektoransi (guaifenesin i ipekakuana),
  • analgetici i antipiretici (paracetamol, ibuprofen…).

I pored činjenice da se ti lekovi daju deci već dugi niz godina, ne postoje jasni dokazi da su oni efikasni i sigurni kod dece mlađe od 6 godina. U vreme kad su mnogi bezreceptni proizvodi odobreni za prodaju pretpostavljalo se da ti lekovi na isti način deluju kod odraslih i kod dece, a doziranje za decu utvrđivalo se u odnosu na doziranje za odrasle. Pored toga, nisu rađene kliničke studije na deci za sve te lekove. Međutim, sada znamo da deca nisu samo “mali odrasli ljudi” i radi se na osmišljavanju lekova koji bi bili odgovarajući za decu i testirani upravo za decu.

 

Većina farmaceuta smatra da problem sigurnosti primene proizvoda za lečenje simptoma prehlade i gripa kod dece ispod 6 godina predstavlja prečesta, neopravdana i neadekvatna primena leka, koja uključuje i pogrešno doziranje. Dolazi često do zabuna (zbog prezasićenosti tržišta sličnim proizvodima) u primeni proizvoda kod male dece namenjenih starijoj deci itd.

 

Nakon analize svih dostupnih pokazatelja, aktuelne stručne preporuke navode da je odnos  rizika i koristi nepovoljan za decu ispod 6 godina starosti. Zbog svoje veličine, deca ispod 2 godine izlažu se posebnom riziku od neželjenih efekata ovih lekova, pogotovo ukoliko dođe do predoziranja, te se ovi lekovi ne trebaju davati deci ispod 2 godine. Rizik neželjenih efekata manji je kod starije dece, jer su ona teža, manje puta godišnje se prehlade i lakše mogu pokazati/reći da li lek zapravo deluje. Telesna težina može uticati na delovanje leka, jer telesna težina kod neke dece između 2 i 6 godina može biti ista kao i kod druge dece koja su mlađa od 2 godine.

 

Rhinostop® tablete namenjene su za primenu primenu kod odraslih i dece iznad 12 godina.

Pod pretpostavkom da je detetu data doza preporučena na pakiranju, nema mesta zabrinutosti. No, ukoliko ste zabrinuti za stanje vašeg deteta, potrebno je da kontaktirate odgovarajućeg zdravstvenog radnika. Potrebno je pregledati lekove koje držite u kućnoj apoteci kako biste utvrdili koji Vam od njih više nisu potrebni. Možete ih odneti u bilo koju apoteku gde će biti adekvatno zbrinuti i uništeni.

Prehlada je stanje koje je vremenski ograničeno samo od sebe i obično simptomi sami nestaju nakon određenog vremena. Pomažu i jednostavne mere kao što su uzimanje dovoljno tečnosti i adekvatan odmor. Također se može koristiti Paracetamol kako bi se detetu snizila telesna temperatura. Za male bebe, pogotovo za one koje imaju problema sa hranjenjem, postoje fiziološke kapi za nos, koje će pomoći da se razblaži i izbaci nosni sekret. Ako je vaše dete starije od jedne godine, topao napitak od limuna i meda također može donekle ublažiti kašalj.

Ako se vaše dete ni nakon 5 dana ne oseća bolje, obratite se lekaru za savet.

Standardi kliničkih studija postali su mnogo strožiji u odnosu na ranije studije za proizvode koji tretiraju simptome gripa i prehlade. Ne postoje značajni rizici u pogledu uzimanja ovih proizvoda, ukoliko se poštuju uputstva o odgovarajućoj dozi. Pojedini proizvođači posvećuju posebnu pažnju stvaranju kombinacije aktivnih komponenti s najpovoljnijim odnosom  rizika i koristi za pacijenta. Prema svom sastavu i dozirnom režimu, Rhinostop® je među prvim proizvodima na tržištu BiH koji su prilagođeni najnovijim svetskim standardima u lečenju prehlade i gripa, te najnovijim preporukama najrespektabilnijih regulatornih agencija za lekove i medicinska sredstva u svetu. Da bi se smanjio rizik potencijalne zloupotrebe u proizvodnji metamfetamina, doza pseudoefedrina u Rhinostop®-u optimizirana je na 61,5 mg u jednoj tableti. Da bi se smanjio rizik nekontrolirane i prečeste upotrebe većih doza paracetamola koje mogu dovesti do oštećenja jetre, doza paracetamola u Rhinostop®-u optimizirana je na 251 mg paracetamola u jednoj tableti. U tom smislu, primena Rhinostop®-a može se smatrati sigurnijom u odnosu na primenu proizvoda koji sadrže veće količine pseudoefedrina ili paracetamola (npr. 500 ili 1.000 mg po jedinici pakovanja).

Lekovi koji se koriste u lečenju simptoma prehlade i gripe najčešće sadrže aktivne sastojke koji poboljšavaju prohodnost nosa tako što smanjuju otečenost nosne sluznice.  Ti se sastojci zovu dekongestivi.  S jedne strane, oni pomažu u smanjenju neugodnih simptoma koji potiču od zapušenog nosa, koji stvaraju nervozu i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na taj način ti sastojci prehlađenom ili gripoznom pacijentu poboljšavaju kvalitet života. S druge strane, dekongestivi deluju i tako da mogu povećati krvni pritisak jer utiču na sužavanje krvnih sudova. Stoga se, generalno, primena lekova za ublažavanje simptoma prehlade i gripe ne preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak.

Rhinostop® je najbolje uzeti čim se osete prvi simptomi prehlade ili gripa, a to su najčešće peckanje ili žarenje u grlu, osećaj malaksalosti, umor, blago povišena temperatura (koja može, ali i ne mora biti prisutna kod prehlade, dok se kod gripa obično javlja kao jedan od prvih simptoma).  Rhinostop® će najbolje delovati kad se uzme u vreme pojave spomenutih prvih simptoma, jer će tada međudelovanje aktivnih komponenti u sastavu najviše doći do izražaja.  Zato kažemo: „Uzmite Rhinostop® na vreme“.