FAQ

Bezreceptni preparati u slobodnoj prodaji (OTC) za gripu i prehladu (uključujući oralne preparate i kapi za nos) sadrže sljedeće komponente:

  • nazalni dekongestivi (pseudoefedrin, ephedrin, fenilefrin, oksimetazolin i ksilometazolin),
  • antihistaminici (difenhidramin, klorfenamin, bromofeniramin, promethazin, triprolidini i doksilamin),
  • antitusici (dekstrometorfan i folkodin),
  • ekpektoransi (guaifenesin i ipekakuana),
  • analgetici i antipiretici (paracetamol, ibuprofen…).

I pored činjenice da se ti lijekovi daju djeci već dugi niz godina, ne postoje jasni dokazi da su oni efikasni i sigurni za uporabu u djece mlađe od 6 godina. U vrijeme kad su mnogi bezreceptni proizvodi odobreni za prodaju, pretpostavljalo se da ti lijekovi na isti način djeluju u odraslih i u djece, a doziranje za djecu utvrđivalo se u odnosu na doziranje za odrasle. Osim toga, nisu rađene kliničke studije na djeci za sve te lijekove. Međutim, sada znamo da djeca nisu samo “mali odrasli ljudi” i radi se na osmišljavanju lijekova koji bi bili odgovarajući za djecu i testirani upravo za djecu.

Većina farmaceuta smatra da problem sigurnosti primjene proizvoda za liječenje simptoma prehlade i gripe u djece ispod 6 godina predstavlja prečesta, neopravdana i neadekvatna primjena lijeka, koja uključuje i pogrešno doziranje. Dolazi često do zabuna (zbog prezasićenosti tržišta sličnim proizvodima) u primjeni proizvoda u male djece namijenjenih starijoj djeci, itd.

Nakon analize svih dostupnih pokazatelja aktualne stručne preporuke navode da je odnos  rizika i koristi nepovoljan za djecu mlađu od 6 godina. Zbog svoje veličine, djeca mlađa od 2 godine izlažu se posebnom riziku od neželjenih efekata ovih lijekova, pogotovo ukoliko dođe do predoziranja, te se ovi lijekovi ne trebaju davati djeci mlađoj od 2 godine. Rizik od neželjenih efekata manji je u starije djece, jer su ona teža, manje puta godišnje se prehlade i lakše mogu pokazati/reći djeluje li lijek zapravo. Tjelesna težina može utjecati na djelovanje lijeka, jer tjelesna težina u neke djece između 2 i 6 godina može biti ista kao i u druge djece koja su mlađa od 2 godine.

Pod pretpostavkom da je djetetu data doza preporučena na pakiranju, nema mjesta za zabrinutost. No, ukoliko ste zabrinuti za stanje Vašeg djeteta, potrebno je da kontaktirate odgovarajućeg zdravstvenog djelatnika. Potrebno je pregledati lijekove koje držite u kućnoj ljekarni kako biste utvrdili koji Vam od njih više nisu potrebni. Možete ih odnijeti u bilo koju ljekarnu, gdje će biti adekvatno zbrinuti i uništeni.

Prehlada je stanje koje je vremenski ograničeno samo od sebe i obično simptomi sami nestaju nakon određenog vremena. Pomažu i jednostavne mjere kao što su uzimanje dovoljno tekućine i adekvatan odmor. Također se može koristiti Paracetamol kako bi se djetetu snizila tjelesna temperatura. Za male bebe, pogotovo one koje imaju problema s hranjenjem, postoje fiziološke kapi za nos, koje će pomoći da se razblaži i izbaci nosni sekret. Ako je Vaše dijete starije od godinu, topao napitak od limuna i meda, također, može donekle ublažiti kašalj.

Ako se Vaše dijete ni nakon pet dana ne osjeća bolje, obratite se liječniku za savjet.

Standardi kliničkih studija postali su mnogo stroži u odnosu na ranije studije za proizvode koji tretiraju simptome gripe i prehlade. Ne postoje značajni rizici u pogledu uzimanja ovih proizvoda ukoliko se poštivaju upute o odgovarajućoj dozi. Pojedini proizvođači posvećuju posebnu pažnju stvaranju kombinacije aktivnih komponenti s najpovoljnijim odnosom  rizika i koristi za pacijenta. Prema svom sastavu i dozirnom režimu, Rhinostop® je među prvim proizvodima na tržištu BiH koji su prilagođeni najnovijim svjetskim standardima u liječenju prehlade i gripe te najnovijim preporukama najrespektabilnijih regulatornih agencija za lijekove i medicinska sredstva u svijetu. Da bi se smanjio rizik od potencijalne zlouporabe u proizvodnji metamfetamina, doza pseudoefedrina u Rhinostopu® optimizirana je na 61,5 mg u jednoj tableti. Da bi se smanjio rizik od nekontrolirane i prečeste uporabe viših doza paracetamola koje mogu dovesti do oštećenja jetre, doza paracetamola u Rhinostopu® optimizirana je na 251 mg paracetamola u jednoj tableti. U tom smislu, primjena Rhinostopa® može se smatrati sigurnijom u odnosu na primjenu proizvoda koji sadrže veće količine pseudoefedrina ili paracetamola (npr. 500 ili 1.000 mg po jedinici pakiranja).

Lijekovi koji se koriste u liječenju simptoma prehlade i gripe najčešće sadrže aktivne sastojke koji poboljšavaju prohodnost nosa tako što smanjuju otečenost nosne sluznice. Ti se sastojci zovu dekongestivi. S jedne strane, oni pomažu u smanjenju neugodnih simptoma koji potječu od zapušenog nosa, koji stvaraju nervozu i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na taj način ti sastojci prehlađenom ili gripoznom pacijentu poboljšavaju kvalitetu života. S druge strane, dekongestivi djeluju i tako da mogu povećati krvni tlak jer utječu na sužavanje krvnih žila. Stoga se, generalno, primjena lijekova za ublažavanje simptoma prehlade i gripe ne preporučuje osobama koje imaju povišen krvni tlak.

Rhinostop® je najbolje uzeti čim se osjete prvi simptomi prehlade ili gripe, a to su najčešće peckanje ili žarenje u grlu, osjećaj malaksalosti, umor, blago povišena temperatura (koja može, ali i ne mora biti prisutna kod prehlade, dok se kod gripe obično javlja kao jedan od prvih simptoma).  Rhinostop® će najbolje djelovati kad se uzme u vrijeme pojave spomenutih prvih simptoma, jer će tada međudjelovanje aktivnih komponenti u sastavu najviše doći do izražaja. Zato kažemo: „Uzmite Rhinostop® na vrijeme.“