20 zanimljivosti o kijanju

Kijanje ili sternutacija je svesni refleks koji jednostavno ne možemo kontrolirati. Svi kijamo, bez izuzetka, iako neki od nas kijaju puno glasnije od drugih. I kada prođe sezona prehlade i gripa, kijanje – s obzirom na dolazeću sezonu alergija – ostaje. Zato saznajte još ponešto o kijanju.

  Kijanje počinje u vašim nervima. Signali koji dolaze preko nerva govore vašem mozgu da se nešto nalazi u vašem nosu i da to treba izbaciti . Svi imamo nervni sistem koji je povezan na isti način, ali signali koji se šalju nervima nekad mogu putovati malo drugačijim putevima ka mozgu i iz njega, što rezultira obrascima ili scenarijima kijanja koji su kod svih nas pomalo različiti.

  Kijamo radi zdravlja. Kijanje je veoma bitan deo procesa održavanja imuniteta, koji pomaže da ostanemo zdravi i da nam nos nije začepljen. Kijanje štiti naše telo tako što se tim procesom izbacuju bakterije i virusi iz nosa. Kada nešto uđe u vaš nos ili kad naiđete na nešto što pobuđuje “centar za kijanje” u vašem mozgu, koji se nalazi u donjem moždanom stablu, signali se velikom brzinom šalju kako bi se čvrsto zatvorilo vaše grlo, oči i usta. Snažna priroda kijanja pripisuje se činjenici da akt kijanja involvira snažnu, kombiniranu i harmoničnu aktivnost nekoliko mišića lica, grla i grudi. U toku kijanja meko nepce i nepčana resica spuštaju se, dok se zadnji deo jezika izdiže, te se tako delimično zatvara prolaz ka ustima, a vazduh izbačen iz pluća preusmerava se i izbacuje kroz nos. S obzirom da je zatvaranje usta delimično, značajna količina vazduha obično izlazi i na usta. To sve skupa rezultira time da se vazduh – zajedno sa bacilima, pljuvačkom i sluzi – silovito izbacuje iz vaših usta i nosa. I eto, kinuste!

  Kijanje je brzo. Refleks kijanja isteruje zrak iz nosa brzinom od oko 150 kilometara na sat. Pritom, samo jedno kijanje može izbaciti 100.000 bacila u vazduh. Nema teorije da im možete pobeći!

  Dok spavate, ne kijate! Kada spavate, spavaju i vaši nervi zaduženi za kijanje, što znači da i kada dremate, obično ne kijaete. Do kijanja ne dolazi u toku spavanja zbog tzv. REM atonije, odnosno stanja nesvesti tokom kojeg nema nadražaja motoričkih neurona, pa se tako ni refleksni signali kijanja ne šalju prema mozgu ili iz njega. Ipak, određeni spoljni uticaju mogu dovesti do toga da se osoba trgne iz sna da bi kihnula, iako se bilo koje kijanje do kojeg dođe nakon toga odvija u najmanju ruku u delimično budnom, odnosno svesnom stanju.

  Najduže kijanje trajalo je 978 dana, a to je rekord koji drži Donna Griffiths iz Worcestershirea u Engleskoj, kako navodi internetska stranica Kongresne biblioteke.

  Kiše vam se od vežbanja? I vežbanje može izazvati kijanje. Kod telesnog preopterećenja dolazi do hiperventilacije, pa se tako nos i usta počinju sušiti. Nakon toga nos reaguje tako što počinje da curi, a od toga počinjete kijati.

  Kijam dok čupkam obrve! Čupanje obrva može izazvati kijanje preko podražaja trigeminalnog nerva na vašem licu koji je povezan s nosnim putevima, što rezultira kijanjem.

  Kijanje na plaži! Perje, paprike, prehlada, gripa i dosadne alergije nisu jedini razlozi zbog kojih kijamo kao ludi. Kija nam se i od sunca. Sunčevo svetlo uzrokuje kijanje kod jedne od četiri osobe.  Osobe koje kijaju na svetlosti sunca nazivaju se fotici, što na grčkom jeziku znači “od svetlosti”. Reč je o reakciji koja se naziva fotični refleks kijanja. Naučnici ne znaju u potpunosti razlog ove pojave, ali zna se da je sklonost kijanju nakon izlaganja svetlu urođena, nasleđena autozomno-dominantna karakteristika, prisutna kod 18-35% svetske populacije.

  I seks može podstaknuti kijanje! Morate kinuti nakon seksa? To se dešava mnogo češće nego što mislite. Naučnici smatraju da stimulacija parasimpatičnog nervnog sistema kod nekih ljudi šalje signale ne samo za uživanje u činu vođenja ljubavi već i za kijanje nakon tog čina. Poznato je i da neke osobe kijaju tokom erotskih maštarija i početnih faza seksualnog uzbuđenja. Iste reakcije zabeležene su kod oba pola i moguće je da su nasledne prirode. Lekari pretpostavljaju da je ova pojava rezultat ukrštanja signala u autonomnom nervnom sistemu koji reguliše veliki broj telesnih funkcija, uključujući “buđenje” genitalija tokom seksualnog uzbuđenja. Naime, poput genitalija, i nos sadrži erektilno tkivo.

  Prijatno i nazdravlje! Kod određenog broja osoba primećen je još jedan redak uzrok kijanja – punoća stomaka odmah nakon obilnog obroka. Ovaj fenomen, poznat kao snatijacija, također se genetski prenosi kao autozomno-dominantna karakteristika.

  Životinja koja najviše kija je iguana. Iguane kijaju češće i produktivnije nego bilo koja druga životinja. Kijanje je način na koji njihovo telo izbacuje određene soli koje su uobičajeni nusproizvod njihovog varenja.

  Bolje je i glasno kinuti nego zadržavati kijanje. Ako vam se kija „u nevreme“, kada ste na koncertu, u bioskopu, tokom predavanja, u verskom objektu…., ne preporučuje se pokušavati zaustaviti kijanje. Iako retko, zaustavljanje kijanja može dovesti do povreda, uključujući pucanje krvnih sudova u oku, slabljenje krvnih sudova u mozgu, pucanje bubne opne uha ili pak probleme sa dijafragmom.

  Kako izbeći kijanje? Neke osobe kijaju veoma glasno (što zavisi o volumenu vazduha koji izbacujemo i brzini kojom se kreće) i u društvu ponekad žele izbeći kijanje. Ukoliko imate onaj golicavi osećaj da kijanje dolazi i upravo ga želite izbeći, iako se ne radi o nečemu što će sigurno delovati – pokušajte kroz usta duboko izdahniti vazduh iz pluća (vazduh koji bi se u suprotnom iskoristio u procesu kijanja), zadržite dah uz brojanje do 10 i lagano istrljajte, pritisnite ili uštinite nosnu pregradu na donjem kraju nosa u trajanju od nekoliko sekundi.

  Kijanje „resetuje“ naš nos! U istraživanju iz 2012. godine naučnici su ispitivali zašto kijamo i šta se sve dešava kad kijamo. Časopis „Science Daily“ zaključuje: “Poput računara koji se čudno ponašaju, i našim nosevima, kada postanu preopterećeni, treba ponovno vraćanje u početno stanje, a ovde se radi o biološkom resetovanju koje prouzrokuje pritisak sile kijanja. Kada kijanje funkcioniše na odgovarajući način, njime se resetuje okolina u nosnim putevima u kojima se nalaze „loše“ čestice koje udišemo kroz nos. Kijanje podstiču biohemijski signali koji regulišu treperenje mikroskopskih trepetljika u ćelijama sluznice kojom su obložene naše nosne šupljine.“

  Potpuno je normalo da kinemo dva ili tri puta uzastopno. „Loše“ čestice zarobljene u nosnim putevima koje se izbacuju kijanjem neće tek tako izleteti napolje. Često je potrebno više od jednog pokušaja da se ti nadraživači izbace, a to opet dovodi do uzastopnog kijanja po nekoliko puta. Neke osobe uvijek kijaju isti broj puta.

  Oči se nesvesno zatvaraju. Usprkos panici do koje dolazi ukoliko vozite automobil, a osećate da ćete kinuti, teško će vam uspeti zadržati oči otvorenim. Deo poruke koja se šalje mozgu pred samo kijanje kaže da se oči zatvore. Refleks kijanja involvira kontrakcije više različitih mišića i grupa mišića u celom telu, uključujući i očne kapke. Radi se o nesvesnom refleksu, kao kad vas doktor kucne po kolenu onim malenim čekićem. Međutim, nije nemoguće zadržati oči otvorenim, tako da  tvrdnja da je nemoguće kijati s otvorenim očima – nije tačna!

  Vaše srce se ne zaustavlja kad kijate! Bez obzira šta kažu mitovi, srce ne prestaje raditi tokom kijanja! Brzo izbacivanje vazduha zajedno sa skupljanjem grudnog koša i stimulacijom vagusnog živca tokom kijanja dovode do neznatnog usporavanja rada srca i male promene u srčanom ritmu, ali srce zasigurno ne prestaje kucati. Kako je efekat minimalan, većina osoba ne oseti nikakvu promenu.

  Ni vaše oči ne mogu iskočiti kad kijate. Većina nas prirodno zatvara oči kad kija, ali i ako ih možete držati otvorenim kad kijate, one će ostati čvrsto na svome mestu, u glavi, gde i pripadaju. Premda se krvni pritisak iz očiju može neznatno povisiti prilikom kijanja, to nije dovoljno da oči iskoče iz glave. Prema tome, bez obzira na izmišljotine koje ste možda nekad čuli, ne postoji mogućnost da vam zbog kijanja ispadnu oči.

  Sujeverje povezano s kijanjem! Neke narodne priče o kijanju između ostalog kažu – ukoliko kijate, neko će vam se uskoro pridružiti, ili ukoliko vaša mačka kiše, počeće padati kiša. U nekim kulturama Dalekog istoka ukoliko kinete bez očiglednog povoda, smatra se da vas neko u tom trenutku spominje. Naime, postoji sujeverje da ako o nekome pričate iza leđa, ta osoba će kijati. S druge strane, osoba koja kija znaće da li se o njoj priča nešto dobro (kinuće jedanput), nešto loše (kinuće dva puta uzastopno), a ako se neko zaljubio u nju (tri puta uzastopno), ili je pak reč o tome da će se uskoro prehladiti (ako kine nekoliko puta). Slična verovanja zabeležena su širom sveta, posebno u grčkoj, slovenskoj, keltskoj, engleskoj, francuskoj, japanskoj i nepalskoj kulturi. U nekim delovima Indije i Irana postoji sujeverje da kijanje pre početka nekog posla predstavlja znak da će se taj posao neminovno prekinuti zbog nečega lošeg. Stoga je običaj da se nakratko prekine s radom, da bi se popila voda ili se prekida radni ritam pre nego se nastavi s poslom – sve kako bi se sprečila nevolja. U nekim delovima Poljske postoji sujeverje da je kijanje zlokoban znak koji potvrđuje da upravo u tom trenutku tašta loše govori o svom zetu koji kija, odnosno svekrva o snaji. U kulturi antičke Grčke postojalo je sujeverje (koje se u nekim delovima Grčke zadržalo sve do današnjih dana) da je kijanje onih koji slušaju govornika pozitivan proročanski znak poslant od njihovih božanstava kao potvrda istinitosti onoga što se govori.

  Blagosiljanje povezano s kijanjem! U državama engleskog govornog područja uobičajeni tradicionalni odgovor kada neko kine je: “Bog te blagoslovio“. Odakle to potiče, nejasno je, a postoji nekoliko teorija o ovom običaju. Navodi se npr. verovanje da je ljudski život povezan s njegovim dahom (to se verovanje odrazilo i na englesku reč „expire“, sa značenjem izdahnuti, isticati, isteći, umreti), te da će blagosiljanje sprečiti da duša tokom kijanja pobegne iz tela i da postoji mogućnost da tu dušu zarobe zli duhovi koji vrebaju. Može se desiti da zli duhovi mogu ući u telo kroz otvorena usta osobe koja kija, ili pak da osoba koja kija kijanjem izbacuje grehe ili zle duhove koji su se nastanili u telu, te je stoga treba blagosiljati kako bi se isterani duhovi sprečili da ponovno uđu u telo…. Neki kažu da je ta fraza ušla u upotrebu za vreme epidemije kuge u 14. veku, dok drugi smatraju da je nastalo u periodu renesanse, kada se mislilo da kada neko kine, njegovo srce zastane na trenutak, a blagosiljanje te osobe bila je molitva da srce ponovno počne kucati. Također se smatra da onaj koji blagosilja to kaže kako se ne bi i sam razboleo.

   

  Praksa u islamskoj kulturi temelji se na učenju Božijeg poslanika Muhammeda. Tako primer u vezi s kijanjem predstavlja predaja koju prenosi Buhari, od Ebu-Hurejre, da je poslanik Muhammed rekao: „Kada neko od vas kine, neka kaže: “Elhamdulillah” (Hvala Allahu!). Tada ćete mu uzvratiti: “Jerhamukellah” (Allah ti se smilovao!). Vi na to recite: “Jehdikumullahu ve juslihu balekum” (Allah te uputio i ulepšao tvoje stanje!)“.