Alternativni tretmani za prehladu i grip

Neki farmaceutski proizvodi/lekovi mogu sprečiti i skratiti trajanje gripa i/ili značajno ublažiti simptome bolesti, a neki od njih, poput Rhinostop®-a, istovremeno deluju na gotovo sve, odnosno na više od 10 različitih simptoma i znakova gripa i prehlade.

 

Iako postoje brojni alternativni načini lečenja prehlade, ne postoji dovoljno naučno potvrđenih dokaza koji bi podržali primenu većine tih terapija ili tretmana. Ovde donosimo prikaze nekih, a u slučaju da ih želite primeniti, ne zaboravite da je uvek korisno posavjtovati se s lekarom ili farmaceutom.

  Ehinacea

  Ehinacea je biljni dodatak ishrani za koji se smatra da jača imunitet i tako pomaže u borbi protiv infekcije. Međutim, nije u potpunosti jasno da li takvo jačanje pomaže protiv prehlade. Većina istraživanja dokazuju da ecinacea ne pomaže u prevenciji ili lečenju prehlade, dok manji broj istraživanja sugeriše da može skratiti trajanje simptoma za jedan dan. Ukoliko imate još neke zdravstvene probleme ili koristite neke lekove, proverite sa svojim lekarom pre nego počnete uzimati bilo kakve dodatke ishrani.

  Cink

  Prema nekim studijama, da se zaključiti da cink postiže rezultate u borbi protiv virusa, kao što je virus prehlade. Određeni dokazi ukazuju na to da cink može sprečiti formiranje određenih proteina koji virus prehlade koristi kako bi se razmnožio. Premda se čini da cink ne pomaže u sprečavanju prehlade, određena istraživanja sugerišu da može  pomoći kod skraćivanja trajanja simptoma gripe i ublažiti simptome obične prehlade ako se počne uzimati 24 sata od pojave prvih simptoma. Zbog velike razlike u rezultatima različitih istraživanja, potrebno je obaviti dodatna, kako bi se utvrdilo kako i kada cink može biti delotvoran. S obzirom da pastile na bazi cinka mogu proizvesti neželjene efekte, ne postoje snažni razlozi zbog kojih bi lekari preporučivali cink u lečenju obične prehlade. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) ne preporučuje ni korišćenje proizvoda za nos na bazi cinka koji se koriste kod prehlade jer postoje izveštaji o trajnom gubitku čula mirisa.

  Vitamin C

  Snaga vitamina C u borbi protiv prehlade još uvek nije potvrđena. Nakon detaljnih istraživanja utvrđen je razočaravajući učinak vitamina C na simptome i tok prehlade. Dokazano je da redovno uzimanje vitamina C ne smanjuje rizik od razvoja bolesti, niti utiče na jačinu same prehlade, osim u specifičnim okolnostima; tačnije, ispitanici izloženi velikom fizičkom naporu i hladnom vremenu koji su uzimali vitamin C imali su 50% manje šanse da se prehlade. Čini se da je 2.000 mg optimalna količina za sprečavanje prehlade, s tim da ovoliko visoka doza može uznemiriti stomak i prouzrokovati proliv, a kod nekih predisponiranih osoba može udvostručiti rizik za stvaranje oksalatnih kamenaca u bubrezima.

  Vrući čaj

  Pijenje vrućeg čaja pomaže u sprečavanju dehidracije organizma. Udisanje pare navodno može ublažiti  začepljenost nosa, a ovlaživanje sluznice grla može malo smanjiti osećaj nadraženosti i grebanja u grlu. Crni i zeleni čaj su najprikladniji s obzirom da sadrže puno antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi protiv prehlade. Nije mudro piti crni čaj pre spavanja, jer može otežati uspavljivanje.

  Beli luk

  Beli luk se već dugo smatra jednim od najboljih sredstava u borbi protiv bacila. Jedna studija je pokazala da dodaci ishrani na bazi belog luka mogu pomoći u sprečavanju  prehlade, ali samo ako se uzimaju svakodnevno. Ipak, potrebno je obaviti još istraživanja kako bi se utvrdili stvarni učinci belog luka. U svakom slučaju, belim lukom možete začiniti obroke kad vam je zbog začepljenosti nosa poremećeno i čulo ukusa i sve što jedete čini se bljutavo.

  Ovlaživač zraka

  Udisanje pare navodno može otvoriti i olakšati začepljenost disajnih puteva u nosu, iako nema naučne potvrde da su inhalacije toplog i vlažnog zraka efikasne u lečenju prehlade. Kako biste osigurali velike količine pare, koristite sobni ovlaživač vazduha, ili pak možete jednostavno sesti u kupatilo, zatvoriti vrata i otvoriti vruću vodu.

  Kapi fiziološke otopine za nos

  Kapanje ili raspršivanje fiziološkog rastvora (0,9%) u nos može razblažiti nosni sekret/sluz, koji se potom lakše otklanja, što smanjuje začepljenost nosa. Pokušajte sa fiziološkim rastvorom u vidu kapi za nos koje su u slobodnoj prodaji, ili ih sami napravite tako što ćete staviti jednu čajnu kašiku kuhinjske soli na litru čiste, obične vode. Ugrubo, to je 1% rastvor kuhinjske soli u vodi. Vakuum pumpicom ubrizgajte rastvor u jednu nozdrvu dok drugu nozdrvu držite zatvorenom. To treba ponoviti 2-3 puta, a potom isto uraditi i na drugoj nozdrvi.

  Masti na bazi mentola

  Kada danima brišete i tresete nos, koža nozdrva se može upaliti i nadražiti. Jednostavno rešenje je da mast na bazi mentola utrljate ispod (nikako unutar) nosa ili na prsima ili grlu. Mentol sadrži blage anestezirajuće agense koji otklanjaju bol nadražene kože. Još jedna korisna stvar u vezi s ovim mastima je da udisanje para sredstava koja sadrže mentol ili kamfor može olakšati kašalj ili otčepiti nos i smanjiti simptome začepljenosti nosa. Koriste se isključivo kod dece preko 2 godine starosti.

  Ispiranje grla slanom vodom

  Kod grlobolje tradicionalno ispiranje grla slanom vodom može biti korisno. Grgoljenje tople vode u koju se doda čajna kašika soli, četiri puta dnevno, može pomoći da se ovlaži suvo grlo.

  Flasteri za nos

  Kako biste olakšali začepljenje disajnih puteva tokom noći, možete pokušati i sa flasterima za nos, koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Ovi flasteri stavljaju se na most nosa kako bi otvorili nosne disajne puteve. Iako ne mogu otčepiti nos, mogu napraviti dovoljno prostora za lakše disanje.

  Povišena tjelesna temperatura

  Povišena telesna temperatura je prirodni odgovor organizma koji se time aktivno bori s prehladom i gripom tako što u organizmu pravi okruženje koji nije pogodno za bacile. Međutim, ako vam povišena telesna temperatura stvara probleme ili nelagodu, možete uzeti prikladan preparat s antipiretičkim delovanjem (npr. Paracetamol, jer kod dece s povišenom temperaturom ne smeju se primenjivati preparati na bazi acetilsalicilne kiseline). Takođe, morate paziti da ne dehidrirate. Odmah nazovite svoga lekara ukoliko povišena telesna temperatura prieđe 40 oC, osim ako je brzo ne snizite određenim tretmanima. Kod novorođenčadi mlađe od 3 meseca odmah pozovite lekara ukoliko povišena telesna temperatura pređe 38 oC. Povišenu telesnu temperaturu koja ne prelazi 38,8 oC kod dece obično ne treba snižavati, osim ukoliko im pričinjava nelagodu.

  Odmor u krevetu

  S obzirom da svi imamo puno obaveza, većina nas nikako ne želi provesti dan-dva u krevetu. Međutim, odgovarajući odmor štedi energiju koju organizam može preusmeriti na borbu protiv bacila. Takođe je jako bitno da se ne rashlađujete preterano, pa se stoga ušuškajte u krevetu i olakšajte ćelijama vašeg imunog sistema plemenitu borbu koju vode za vaše zdravlje.