FAQ

Bezreceptni preparati u slobodnoj prodaji (OTC) za gripu i prehladu (uključujući oralne preparate i kapi za nos) sadrže sljedeće komponente:

  • nazalni dekongestivi (pseudoefedrin, ephedrin, fenilefrin, oksimetazolin i ksilometazolin),
  • antihistaminici (difenhidramin, klorfenamin, bromofeniramin, promethazin, triprolidini i doksilamin),
  • antitusici (dekstrometorfan i folkodin),
  • ekpektoransi (guaifenesin i ipekakuana),
  • analgetici i antipiretici (paracetamol, ibuprofen…).

I pored činjenice da se ti lijekovi daju djeci već dugi niz godina, ne postoje jasni dokazi da su oni efikasni i sigurni kod djece mlađe od 6 godina. U vrijeme kad su mnogi bezreceptni proizvodi odobreni za prodaju pretpostavljalo se da ti lijekovi na isti način djeluju kod odraslih i kod djece, a doziranje za djecu utvrđivalo se u odnosu na doziranje za odrasle. Pored toga, nisu rađene kliničke studije na djeci za sve te lijekove. Međutim, sada znamo da djeca nisu samo “mali odrasli ljudi” i radi se na osmišljavanju lijekova koji bi bili odgovarajući za djecu i testirani upravo za djecu.

Većina farmaceuta smatra da problem sigurnosti primjene proizvoda za liječenje simptoma prehlade i gripe kod djece ispod 6 godina predstavlja prečesta, neopravdana i neadekvatna primjena lijeka, koja uključuje i pogrešno doziranje. Dolazi često do zabuna (zbog prezasićenosti tržišta sličnim proizvodima) u primjeni proizvoda kod male djece namijenjenih starijoj djeci itd.

Nakon analize svih dostupnih pokazatelja, aktuelne stručne preporuke navode da je odnos  rizika i koristi nepovoljan za djecu ispod 6 godina starosti. Zbog svoje veličine, djeca ispod 2 godine izlažu se posebnom riziku od neželjenih efekata ovih lijekova, pogotovo ukoliko dođe do predoziranja, te se ovi lijekovi ne trebaju davati djeci ispod 2 godine. Rizik neželjenih efekata manji je kod starije djece, jer su ona teža, manje puta godišnje se prehlade i lakše mogu pokazati/reći da li lijek zapravo djeluje. Tjelesna težina može utjecati na djelovanje lijeka, jer tjelesna težina kod neke djece između 2 i 6 godina može biti ista kao i kod druge djece koja su mlađa od 2 godine.

Rhinostop® sirup je namijenjen za primjenu samo kod odraslih i djece iznad 6 godina.

Pod pretpostavkom da je djetetu data doza preporučena na pakiranju, nema mjesta zabrinutosti. No, ukoliko ste zabrinuti za stanje vašeg djeteta, potrebno je da kontaktirate odgovarajućeg zdravstvenog radnika. Potrebno je pregledati lijekove koje držite u kućnoj apoteci kako biste utvrdili koji Vam od njih više nisu potrebni. Možete ih odnijeti u bilo koju apoteku gdje će biti adekvatno zbrinuti i uništeni.

Prehlada je stanje koje je vremenski ograničeno samo od sebe i obično simptomi sami nestaju nakon određenog vremena. Pomažu i jednostavne mjere kao što su uzimanje dovoljno tečnosti i adekvatan odmor. Također se može koristiti Paracetamol kako bi se djetetu snizila tjelesna temperatura. Za male bebe, pogotovo za one koje imaju problema sa hranjenjem, postoje fiziološke kapi za nos, koje će pomoći da se razblaži i izbaci nosni sekret. Ako je vaše dijete starije od jedne godine, topao napitak od limuna i meda također može donekle ublažiti kašalj.

Ako se vaše dijete ni nakon 5 dana ne osjeća bolje, obratite se ljekaru za savjet.

Standardi kliničkih studija postali su mnogo strožiji u odnosu na ranije studije za proizvode koji tretiraju simptome gripe i prehlade. Ne postoje značajni rizici u pogledu uzimanja ovih proizvoda, ukoliko se poštuju uputstva o odgovarajućoj dozi. Pojedini proizvođači posvećuju posebnu pažnju stvaranju kombinacije aktivnih komponenti s najpovoljnijim odnosom  rizika i koristi za pacijenta. Prema svom sastavu i dozirnom režimu, Rhinostop® je među prvim proizvodima na tržištu BiH koji su prilagođeni najnovijim svjetskim standardima u liječenju prehlade i gripe, te najnovijim preporukama najrespektabilnijih regulatornih agencija za lijekove i medicinska sredstva u svijetu. Da bi se smanjio rizik potencijalne zloupotrebe u proizvodnji metamfetamina, doza pseudoefedrina u Rhinostop®-u optimizirana je na 61,5 mg u jednoj tableti. Da bi se smanjio rizik nekontrolirane i prečeste upotrebe većih doza paracetamola koje mogu dovesti do oštećenja jetre, doza paracetamola u Rhinostop®-u optimizirana je na 251 mg paracetamola u jednoj tableti. U tom smislu, primjena Rhinostop®-a može se smatrati sigurnijom u odnosu na primjenu proizvoda koji sadrže veće količine pseudoefedrina ili paracetamola (npr. 500 ili 1.000 mg po jedinici pakovanja).

Lijekovi koji se koriste u liječenju simptoma prehlade i gripe najčešće sadrže aktivne sastojke koji poboljšavaju prohodnost nosa tako što smanjuju otečenost nosne sluznice.  Ti se sastojci zovu dekongestivi.  S jedne strane, oni pomažu u smanjenju neugodnih simptoma koji potječu od zapušenog nosa, koji stvaraju nervozu i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na taj način ti sastojci prehlađenom ili gripoznom pacijentu poboljšavaju kvalitet života. S druge strane, dekongestivi djeluju i tako da mogu povećati krvni pritisak jer utječu na sužavanje krvnih sudova. Stoga se, generalno, primjena lijekova za ublažavanje simptoma prehlade i gripe ne preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak.

Rhinostop® je najbolje uzeti čim se osjete prvi simptomi prehlade ili gripe, a to su najčešće peckanje ili žarenje u grlu, osjećaj malaksalosti, umor, blago povišena temperatura (koja može, ali i ne mora biti prisutna kod prehlade, dok se kod gripe obično javlja kao jedan od prvih simptoma).  Rhinostop® će najbolje djelovati kad se uzme u vrijeme pojave spomenutih prvih simptoma, jer će tada međudjelovanje aktivnih komponenti u sastavu najviše doći do izražaja.  Zato kažemo: „Uzmite Rhinostop® na vrijeme“.

Rhinostop® sirup ima karakterističan miris maline i prijatnog je okusa. Međutim, s obzirom da ne sadrži ekstrakt maline, Rhinostop® sirup može se primjenjivati kod osoba koje imaju dokazanu alergiju na šumsko voće.