Како да ги разликуваме грипот и настинката?

Како да ги разликувате симптомите на настинка и симптомите на грип?

Грипот и настинката се две различни болести. Настинката е релативно безопасна  и проаѓа сама од себе во рок од неколку дена, иако некогаш може да дојде до компликации, од кои најчесто се појавува инфекција на уво. Грипот е нечесто сериозна , која исто така може да предизвика компликации, како што се воспаление на белите дробови,па дури и смрт. За разлика од грипот, симптомите на настинка повеќе се последица на имуната реакција на инфекцијата , отколку оштетувања на ткивата предизвикани од самиот вирус.Меѓутоа, симптомите на настинка и грип, често се преклопуваат и затоа е многу важно да се согледа разликата меѓу нив,со тоа и детално да се пратат нивните симптоми, се со цел полесно да се постави дијагноза. Иако се неспецифични, најчести симптоми на грипот се покачена телесна температура и кашлица, (барем кај лицата помлади од 60  години), додека кај настинката кашлицата е поумерена(блага) дури и отсутна во  50% од случаевите), темературата е поретко изразена, додека воглавно доминираат симптоми поврзани со слузницата на горните дишни патишта, носот и грлото.

 

СИМПТОМ НАСТИНКА ГРИП
Температура Ретко кај возрасни лица – обично благо покачена, често кај мали деца и постари лица, како и лица со нарушено здравје Секогаш висока
(повисока од 39°C во траење од најмалце  3-4 дена)
Затнат нос Вообичаено Понекогаш
Течење од нос Вообичаено Ретко
Кивање Вообичаено Понекогаш
Болка во грло Вообичаена Понекогаш
Кашлица Блага до умерена сува кашлица
(без искашлување на секрет)
Вообичаена, сува кашлица која најчесто преминува во продуктивна
Главоболка Понекогаш Вообичаена, долготрајна
Болка во мускули и коски Понекогаш, умерени ( благи) Вообичаени,често јаки
Замор и општа слабост Многу умерени(благи) Изразени, може да траат и 2 до 3 недели
Изразена исцрпеност Никогаш На почетокот и во текот на болеста