Alternativni tretmani za prehladu i gripu

Neki farmaceutski proizvodi/lijekovi mogu spriječiti i skratiti trajanje gripe i/ili značajno ublažiti simptome bolesti, a neki od njih, poput Rhinostop®-a, istovremeno djeluju na gotovo sve, odnosno na više od 10 različitih simptoma i znakova gripe i prehlade.

Iako postoje brojni alternativni načini liječenja prehlade, ne postoji dovoljno naučno potvrđenih dokaza koji bi podržali primjenu većine tih terapija ili tretmana. Ovdje donosimo prikaze nekih, a u slučaju da ih želite primijeniti, ne zaboravite da je uvijek korisno posavjetovati se s ljekarom ili farmaceutom.

  Ehinacea

  Ehinacea je biljni dodatak prehrani za koji se smatra da jača imunitet i tako pomaže u borbi protiv infekcije. Međutim, nije u potpunosti jasno da li takvo jačanje pomaže protiv prehlade. Većina istraživanja dokazuju da ecinacea ne pomaže u prevenciji ili liječenju prehlade, dok manji broj istraživanja sugerira da može skratiti trajanje simptoma za jedan dan. Ukoliko imate još neke zdravstvene probleme ili koristite neke lijekove, provjerite sa svojim ljekarom prije nego počnete uzimati bilo kakve dodatke prehrani.

  Cink

  Prema nekim studijama, da se zaključiti da cink postiže rezultate u borbi protiv virusa, kao što je virus prehlade. Određeni dokazi ukazuju na to da cink može spriječiti formiranje određenih proteina koji virus prehlade koristi kako bi se razmnožio. Premda se čini da cink ne pomaže u sprečavanju prehlade, određena istraživanja sugeriraju da može  pomoći kod skraćivanja trajanja simptoma gripe i ublažiti simptome obične prehlade ako se počne uzimati 24 sata od pojave prvih simptoma. Zbog velike razlike u rezultatima različitih istraživanja, potrebno je obaviti dodatna, kako bi se utvrdilo kako i kada cink može biti djelotvoran. S obzirom da pastile na bazi cinka mogu proizvesti neželjene efekte, ne postoje snažni razlozi zbog kojih bi ljekari preporučivali cink u liječenju obične prehlade. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ne preporučuje ni korištenje proizvoda za nos na bazi cinka koji se koriste kod prehlade jer postoje izvještaji o trajnom gubitku čula mirisa.

  Vitamin C

  Snaga vitamina C u borbi protiv prehlade još uvijek nije potvrđena. Nakon detaljnih istraživanja utvrđen je razočaravajući učinak vitamina C na simptome i tok prehlade. Dokazano je da redovno uzimanje vitamina C ne smanjuje rizik od razvoja bolesti, niti utječe na jačinu same prehlade, osim u specifičnim okolnostima; tačnije, ispitanici izloženi velikom fizičkom naporu i hladnom vremenu koji su uzimali vitamin C imali su 50% manje šanse da se prehlade. Čini se da je 2.000 mg optimalna količina za sprečavanje prehlade, s tim da ovoliko visoka doza može uznemiriti stomak i prouzrokovati proljev, a kod nekih predisponiranih osoba može udvostručiti rizik za stvaranje oksalatnih kamenaca u bubrezima.

  Vrući čaj

  Pijenje vrućeg čaja pomaže u sprečavanju dehidracije organizma. Udisanje pare navodno može ublažiti  začepljenost nosa, a ovlaživanje sluznice grla može malo smanjiti osjećaj nadraženosti i grebanja u grlu. Crni i zeleni čaj su najprikladniji s obzirom da sadrže puno antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi protiv prehlade. Nije mudro piti crni čaj prije spavanja, jer može otežati uspavljivanje.

  Bijeli luk

  Bijeli luk se već dugo smatra jednim od najboljih sredstava u borbi protiv bacila. Jedna studija je pokazala da dodaci prehrani na bazi bijelog luka mogu pomoći u sprečavanju  prehlade, ali samo ako se uzimaju svakodnevno. Ipak, potrebno je obaviti još istraživanja kako bi se utvrdili stvarni učinci bijelog luka. U svakom slučaju, bijelim lukom možete začiniti obroke kad vam je zbog začepljenosti nosa poremećeno i čulo okusa i sve što jedete čini se bljutavo.

  Ovlaživač zraka

  Udisanje pare navodno može otvoriti i olakšati začepljenost disajnih puteva u nosu, iako nema naučne potvrde da su inhalacije toplog i vlažnog zraka efikasne u liječenju prehlade. Kako biste osigurali velike količine pare, koristite sobni ovlaživač zraka, ili pak možete jednostavno sjesti u kupatilo, zatvoriti vrata i otvoriti vruću vodu.

  Kapi fiziološke otopine za nos

  Kapanje ili raspršivanje fiziološke otopine (0,9%) u nos može razblažiti nosni sekret/sluz, koji se potom lakše otklanja, što smanjuje začepljenost nosa. Pokušajte sa fiziološkom otopinom u vidu kapi za nos koje su u slobodnoj prodaji, ili ih sami napravite tako što ćete staviti jednu čajnu kašiku kuhinjske soli na litru čiste, obične vode. Ugrubo, to je 1% otopina kuhinjske soli u vodi. Vakuum pumpicom ubrizgajte otopinu u jednu nosnicu dok drugu nosnicu držite zatvorenom. To treba ponoviti 2-3 puta, a potom isto uraditi i na drugoj nosnici.

  Masti na bazi mentola

  Kada danima brišete i ispuhujete nos, koža nosnica se može upaliti i nadražiti. Jednostavno rješenje je da mast na bazi mentola utrljate ispod (nikako unutar) nosa ili na prsima ili grlu. Mentol sadrži blage anestezirajuće agense koji otklanjaju bol nadražene kože. Još jedna korisna stvar u vezi s ovim mastima je da udisanje para sredstava koja sadrže mentol ili kamfor može olakšati kašalj ili otčepiti nos i smanjiti simptome začepljenosti nosa. Koriste se isključivo kod djece preko 2 godine starosti.

  Ispiranje grla slanom vodom

  Kod grlobolje tradicionalno ispiranje grla slanom vodom može biti korisno. Grgoljenje tople vode u koju se doda čajna kašika soli, četiri puta dnevno, može pomoći da se ovlaži suho grlo.

  Flasteri za nos

  Kako biste olakšali začepljenje disajnih puteva tokom noći, možete pokušati i sa flasterima za nos, koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Ovi flasteri stavljaju se na most nosa kako bi otvorili nosne disajne puteve. Iako ne mogu otčepiti nos, mogu napraviti dovoljno prostora za lakše disanje.

  Povišena tjelesna temperatura

  Povišena tjelesna temperatura je prirodni odgovor organizma koji se time aktivno bori s prehladom i gripom tako što u organizmu pravi okruženje koji nije pogodno za bacile. Međutim, ako vam povišena tjelesna temperatura stvara probleme ili nelagodu, možete uzeti prikladan preparat s antipiretičkim djelovanjem (npr. Paracetamol, jer kod djece s povišenom temperaturom ne smiju se primjenjivati preparati na bazi acetilsalicilne kiseline). Također, morate paziti da ne dehidrirate. Odmah nazovite svoga ljekara ukoliko povišena tjelesna temperatura prijeđe 40 oC, osim ako je brzo ne snizite određenim tretmanima. Kod novorođenčadi mlađe od 3 mjeseca odmah pozovite ljekara ukoliko povišena tjelesna temperatura prijeđe 38 oC. Povišenu tjelesnu temperaturu koja ne prelazi 38,8 oC kod djece obično ne treba snižavati, osim ukoliko im pričinjava nelagodu.

  Odmor u krevetu

  S obzirom da svi imamo puno obaveza, većina nas nikako ne želi provesti dan-dva u krevetu. Međutim, odgovarajući odmor štedi energiju koju organizam može preusmjeriti na borbu protiv bacila. Također je jako bitno da se ne rashlađujete pretjerano, pa se stoga ušuškajte u krevetu i olakšajte ćelijama vašeg imunog sistema plemenitu borbu koju vode za vaše zdravlje.